Skip to main content

Vereniging voor Epidermolysis Bullosa Patiënten

Centrum voor Blaarziekten

Het Centrum voor Blaarziekten is het expertisecentrum voor Epidermolysis Bullosa en bevindt zich in Groningen.

Iedereen met EB of aanverwante huidafwijkingen kan hier terecht voor diagnostiek, behandeling en ondersteuning. Het centrum werkt met een uitgebreid multidisciplinair EB-team, waarin 20 specialismen vertegenwoordigd zijn.

In het kader van het landelijk Nationaal Plan Zeldzame ziekten  is het Centrum voor Blaarziekten in het UMCGroningen officieel aangewezen als hét expertisecentrum voor Epidermolysis Bullosa in Nederland
Op de site van het VSOP  vindt u meer informatie over het hoe en waarom van expertisecentra voor zeldzame ziekten.

Iedereen met EB kan hier terecht voor diagnostiek, behandeling en ondersteuning. Het centrum werkt met een uitgebreid multidisciplinair EB-team waarin 20 specialismen samen werken, en heeft ook contacten met andere universiteitscentra en ziekenhuizen. Het Centrum voor Blaarziekten speelt ook een belangrijke rol in het doen van onderzoek naar EB.

EB - expertiseteam:
Dr Marieke Bolling - Dermatoloog
Drs José Duipmans - Verpleegkundig specialist
Birthe Ruiter - Verpleegkundig consulent

EB-spreekuren

Drie keer per maand vindt er op de maandagmiddag een EB-spreekuur plaats. Hier worden nieuwe patiënten gezien, maar ook de controles vinden plaats via dit spreekuur.
Informatie over plaatsing op het spreekuur kan via het Planbureau Dermatologie telefoon (050) 361 80 25 of via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vragen?

Heeft u als EB-patiënt medische vragen, of weet u niet zeker of u EB heeft en wilt u graag een diagnose? Neemt u dan contact op met het UMCG

WEBSITE
Het centrum voor blaarziekten heeft ook een eigen website waarop u veel informatie kunt vinden over EB: https://www.umcg.nl/-/epidermolysis-bullosa

Multidisciplinair EB spreekuur

Zes keer per jaar wordt er een multidisciplinair EB-spreekuur georganiseerd. De patiënt met EB wordt op één middag gezien door meerdere specialisten, zoals bijvoorbeeld een dermatoloog, kinderarts, diëtist, pijnconsulent, internist, plastisch chirurg, ergotherapeut, maatschappelijk werker, revalidatie-arts, oogarts.
De halfuur durende consulten vinden aaneengesloten plaats. Na dit spreekuur komen alle behandelaars samen voor een multidisciplinaire bespreking, waarin een gezamenlijk beleid en verdere afspraken worden vastgesteld.
De bevindingen en het vastgestelde beleid worden samengevat in één medische brief, die naar alle betrokkenen wordt gestuurd.
Dit multidisciplinaire EB-spreekuur is bedoeld voor patiënten met EB met een meer complexe problematiek.

Interesse ? Zoek contact met drs. José Duipmans, via het algemene telefoonnummer van het UMCG: (050) 361 61 61 of via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.